U VLASENICI SE ŽIVI BOLJE NEGO U ŠVICI!

Nakon što je konačno, nakon nekoliko godina pauze, objavljena sjednica skupštine opštine Vlasenica, sa njom je izašla, po našem mišeljenju i velika sramota.

Na ovoj sjednici, odbornici su se dotakli teme deponije u Dragasevcu, ali i objekta za hemijsko-termički tretman otpadne plastike.

Jedan od odbornika je dao detaljno obrazloženje i priznanje da se otpad iz Vlasenice vozi u Dragasevac, zato što JKP nema novca da isti vozi na Regionalnu deponiju. Pored toga, ista osoba je izjavila da opština Vlasenica, plaća garancije za Regionalnu deponiju, što je načelnik finansija Marko Todorović i potvrdio?!

Da cirkus bude kompletan, pomenuta osoba je krivicu nevješto prebacio na opštinu Šekovići koja navodno takođe koristi ,,našu“ deponiju i na NN lica koja onda dođu čak  iz Federacije, i sve to zapale da bi skupljali limenke!?

Dakle, za problem deponije u Dragasevcu, po gore pomenutom odborniku nije krivo rukovodstvo JKP Vlasenica, a ni opština, već opština Šekovići, a i Milići jer pa jedan kamion voze na Crni Vrh, a ostalo smeće natrpaju u jame od rudnika!? A i Zvornik, po ovoj osobi ispade nekako i bezobrazan, njima deponija najbliža, pa je napravili kod sebe, a Vlasenica, plaća, skupo gorivo, kuda da se ide sa tim smećem, moraju se širiti djelatnosti a groblje prljavo, trava nepokošena, voda nije skupa jer se tom cijenom pokrivaju (izgleda) ostali minusi… Ali odgovornost nije na nosiocu funkcije već na njima, tamo nekim ljudima i opštinama!?

I više nego očigledno je da pomenutog odbornika uopšte ne zanima šta se dešava unutar nesanitarne deponije miješanog otpada, kako to utiče na ljude u Dragasevcu, podzemne vode, kvalitet zraka…

Drugi odbornik, stranački kolega gore pomenutog, napominje da deponija postoji već pedeset godina, i ne vidi uopšte problem u tome. Ovo obraćanje posebno djeluje teatralno, pa odbornik optužuje „neke zelene“ koji su se pobunili protiv „reciklaže“ otpada i pita se gdje odvoziti to smeće! Shvatio je i to da drugi gradovi imaju problem sa otpadom, ali ne zna eto, kuda sad sa tim…

Dalje naglašava da NEĆE BITI SPALIONICE, ALI OBJEKTA ZA HEMIJSKO-TERMIČKU OBRADU PLASTIKE HOĆE. A kako naše pisanje nazvao ,,zelenim“ (što je zaista lijepo), vjerujemo da je čitao i naše tekstove o problemima koje izaziva deponija u Dragasevcu, ali bismo ga ipak pozvali da konzumira vodu iz obližnjeg potoka, u koji se sljevaju procjedne vode sa deponije, ili da provede nekoliko dana i noći u krugu od deset metara ovog odlagališta. Na terenu se najbolje uči, a i bilo bi mu jasnije šta je problem.

Sjednica je objavljena a mi smo odstupili od našeg načina pisanja. Da nije tragična, ova priča bila bi komična. Ova dva čovjeka, vjerovatno žive i rade u Vlasenici. Oni očigledno nisu u stanju da shvate suštinu problema Vlasenice, ali ni naše kritike, jer njima je dobro. Mnogi u Vlasenicu više ne dolaze ni za praznike, ali nekome je ona sada Švajcarska.

To je još jedna slika našeg  društva, dva čovjeka, koji na ovim vrlo važnim pozicijama, sede zato što su poslušni i pokorni, ne zato što su kompetentni, edukovani i voljni da nešto istinski promijene i urade za svoje sugrađane.

A mi ako smo i zeleni, rozi, žuti, neprijatelji, rušitelji, drago nam je jer je to u ovoj priči, po našem mišljenju, ispravna strana i pravi put. I podržaćemo sve one kojima ovo što se dešava, priča i ne(radi) u Vlasenici, nije prihvatljivo. Jer zaista, nije.

Na naslovnoj fotografiji, koju su nam poslali građani Vlasenice, nalazi se nesanitarna deponija u Dragasevcu. Jedna fotografija i jedna sjednica, a sramota velika.