NJEMAČKO SMEĆE, VLADA POLJSKE I ĐUBRETARSKA MAFIJA!

Prenosimo u cjelosti najnovi članak sa portala RT Balkan, o problemima sa kojima se suočava Poljska zbog ilegalnog transporta otpada iz Njemačke :

,,Varšava se žalila Evropskoj komisiji zbog neaktivnosti Berlina u borbi protiv otpada koje šalju njemačke kompanije

Poljska je saopštila da će preduzeti mjere protiv Njemačke jer nije uklonila desetine hiljada tona otpada za koji Varšava tvrdi da je ilegalno transportovan u tu zemlju.

Poljska ministarka životne sredine Ana Moskva rekla je na konferenciji za novinare da njena vlada podnosi žalbu Evropskoj komisiji kao prvi korak koji bi mogao da se pretvori u tužbu pred Evropskim sudom pravde ako Berlin ne ukloni neodređeni otpad koji su premjestile njemačke kompanije, prenosi “Fajnenšel tajms”.

Njemačke kompanije su ilegalno premjestile oko 35 tona otpada u Poljsku i uskladištile ga na sedam lokacija, i nisu ga uklonile uprkos nekoliko formalnih zahteva, rekla je Moskva, javlja Rojters.

Kako je dodala Moskva, vlada te zemlje je sada uključena u “odlučujući rat protiv đubretarske mafije”.

Ona je rekla da je Varšava već tražila od Berlina da povuče otpad, ali bez efekta, jer je Berlin rekao da je to odgovornost njemačke države, a ne savezne vlade.

Berlin, Njemačka

“Država nije žurila da preduzmu bilo kakvu akciju”, dodala je ona.

Portparol njemačkog ministarstva za životnu sredinu rekao je da Berlin nije vidio poljsku žalbu i stoga ne može da je komentariše.

On je rekao da je pitanje ilegalnog izvoza otpada već dugo zabrinjavajuće za Nemačku i da je vlada Olafa Šolca u svom koalicionom sporazumu iz 2021. postavila planove da se pozabavi tim problemom.

Dodao je da cilj treba da bude da se obezbjedi da se otpad u budućnosti izvozi samo u “sertifikovane fabrike za reciklažu”. Vrlo licemjerno i već poznato”.

Te “sertifikovane fabrike za reciklažu” u zemljama sa nižim standardom i skoro nikakvim zakonima iz oblasti zaštite životne sredine, idealan su teren za ove aktivnosti. Plastike, koja se ne može reciklirati, se toliko nagomilalo u svijetu a  firme koje se bave trgovinom i izvozom često prate ilegalne aktivnosti. Ovo će ovo postati u budućnosti veliki problem za zemlje poput naše.

Na nama je da se borimo i da natjeramo institucije da rade posao za koji ih plaća njihov narod i riješavaju problem sopstvenih deponija i otpada. Smeće je unosan biznis, a naši investitori su toliko surovi da ne mare ni za koga, samo da sebi obezbjede profit.

Izvor : https://lat.rt.rs/svet/42806-poljska-nemacka-otpad/