GDJE IMA PLASTIKE – IMA I VATRE!

U aprilu ove godine, gusti crni dim iz postrojenja za preradu otpadne plastike u Ričmondu u Americi, trajao je više od dva dana i natjerao više od 2.000 stanovnika na evakuaciju. To je bio dramatičan, ali daleko od izolovanog incidenta u svijetu objekata koji skladište, recikliraju, prerađuju ogromne količine plastičnog otpada.

Postoje stotine takvih požara u Sjedinjenim Državama i Kanadi svake godine, a većina njih nikada ne dođe do vijesti, rekao je Ričard Meier, privatni istraživač požara na Floridi koji je više od dvadeset godina  radio kao mašinski inženjer u proizvodnji, uključujući i kompanije za proizvodnju plastike.

“Većina plastičnih proizvoda je dobijena iz nafte. Oni su petrohemikalije i imaju istu sklonost gorenju kada se jednom zapale”, rekao je Meier.

Nakon požara u Ričmondu, lokalni zdravstveni zvaničnici, obavjestili su stanovništvo da je najveća prijetnja udisanje čestica u dimu.

Najveću izloženost toksičnim česticama imalo je lokalno stanovništvo ali prvenstveno vatrogasci koji su radli na gašenju ovog stravičnog požara. Vatrogasna jedinica je nosila kompletnu respiratornu opremu na leđima. Sreća u nesreći, da nekim slučajem, postrojenje za hemijsko-termički tretman otpadne plastike počene sa radom u Vlasenici i da se desi neki ovakav incident, vatrogasci ne bi bili ugroženi. Jer je u decembru prošle godine, skupština paradoksa i nelogičnosti, izglasala ukidanje ove važne jedinice.

Inženjer Meier dalje navodi :

“Dioksini dolaze iz sagorevanja plastike”, misleći na grupu visoko toksičnih hemikalija koje mogu uzrokovati rak, reproduktivne i razvojne probleme, oštećenje imunološkog sistema i ometati hormone.

Gradonačelnik Ričmonda Dejv Snov rekao novinarima :

“Bili smo svjesni da je to što se radi opasno i da postoji opasnost od požara. Vlasnik preduzeća je odgovoran za sve ovo.”

PRETPOSTAVKA : Kakvu izjavu bi dao načelnik opštine Vlasenica, da njegovo postrojenje krene sa radom i da u toku rada dođe do akcidenta ili požara?

Ovaj požar je pokrenuo stare teme oko globalne krize plastike koja preplavljuje deponije i sabirne lokacije, guši okeane i taloži mikroplastiku unutar tijela i krvotoka divljih životinja i ljudi. Iako je plastika sveprisutna u većem dijelu modernog života, Ujedinjene nacije i mnoge njihove zemlje članice sada na nju gledaju kao na prijetnju zdravlju i klimi tokom svog životnog ciklusa, te rade na sporazumu o plastici u nastojanju da zaustave dalje širenje proizvodnje, što još uvijek ne daje skoro nikakve rezultate. Kompanije koje se bave proizvodnjom plastike, još uvijek imaju veoma jak uticaj u svijetu. S obzirom da hemijska i plastična industrija promoviše recikliranje i prodaje ga javnosti kao „čisto i zeleno“, požari u postrojenjima za reciklažu i preradu plastike, ilustruju kontradiktornu realističniju sliku ove opasne  industrije.

Samo stojeći u na otvorenom u toku požara, mještani Ričmonda su se žalili na bolno grlo. Zvaničnici ove države su izjavili da će nastaviti praćenje zraka u pogledu čestica i nekoliko vrsta hemikalija, uključujući isparljiva organska jedinjenja, benzol, hlor, cijanid i vodonik. Zdrastveni radnici su obučeni i pripremljeni, za ove situcije i mada se u Americi mnoge stvari zataškavaju, postoji čitav sistem odbrane i zaštite stanovništva u ovim situacijama.

Od kada je Vlasenica, krajem prošle godine ostala bez vatrogasaca, saznalo se da se planira otvaranje  objekta za preradu skoro 300 tona otpadne plastike, dnevno.

Mi daljeg komentara, na ovo nemamo. Dovoljna je tačka.

Imamo samo pitanje za odbornike koji su podigli ruke ZA, da njihovi sugrađani vatrogasci, nezakonito ostanu bez posla : ŠTA BISTE URADILI DA SE VLASENICI DESI JEDAN OVAKAV POŽAR???

Izvor : https://insideclimatenews.org/news/12042023/plastics-fire-richmond-indiana/