SMEĆE IZ EVROPE I DALJE TRAŽI PUT DA UĐE U NAŠU ZEMLJU!

U našoj zemlji sve češće se najavljuje otvaranje spalionica otpada koje za sirovinu planiraju koristiti otpad iz Evrope. Poslednja u nizu je najava da će fabrika Alumina iz Zvornika, uz ugalj koji koristi za zagrevanje fabrike da loži i RDF gorivo napravljeno iz komunalnog i industrijskog otpada uvezenog iz Evropske unije. Ovu ideju još od ranije razmatraju i u upravi preduzeća Rudnik i termoelektrana Gacko, uz veliko protivljenje meštana.

Činjenica da i njihova zemlja ima problem sa odlaganjem otpada, investiture i one koje stoje iza ovih projekata, čini se da uopšte ne brine. Čak i kada naizgled, pokušaju rešiti problem našeg smeća, ne urade to kako bi trebalo već stihijski i bez dobrog plana. Tako je pre dve godine nastao problem u maloj opštini Bosanski Petrovac koja je poznata kao mesto sa najviše sunčanih dana u regijii, stvoreno i planirano za razvoj turizma. Na postojećoj lokalnoj deponiji, trebalo je da se izgradi postrojenje za termički tretman otpada što meštani nisu dozvolili, tvrdeći da je taj projekat kao i sama deponija problem zbog lokacije i načina tretiranja otpada.

Nakon tog projekta ovakvo nebo ne bismo više gledali, a to je naše bogatstvo – poručili su meštani Bosanskog Petrovca.

Oštre su kritike upućene su tada i investitoru da je političkim uticajima dobio dozvolu i da je iz istih razloga za realizaciju izabarao Bosanski Petrovac. Svesni da imaju problem sa otpadom, pobunili su se protiv sumnjivih projekata i investicija ljudi u čije dobre namere, nemaju poverenja.

Slično postrojenje trebalo je biti izgrađeno u naselju Karakaj u Zvorniku, u neposrednoj blizini benzinske pumpe, gasne stanice, dečijeg vrtića i škole. Takođe, naselje koje broji preko 500 kuća nedaleko je od ove lokacije. Na dnevnoj bazi se planiralo spaljivanje do četiri tone otpada. I ovde je bio očit nemar investitora za uticaj na ljude i grad Zvornik pa je projekat zaustavljen, uz protivljenje građana.

Spalionica medicinskog otpada trebala je biti izgrađena u opštini Lopare, u selu Mrtvica u centru poljoprivrednog zemljišta i u neposrednoj blizini stambenih objekata. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske odbilo je kao neosnovan zahtjev firme “ZANNI” d.o.o. Lukavac za izradu studije uticaja na životnu sredinu i uvažilo primedbe ostalih ministarstava ali i masovno protivljenje meštana.

Uvoz otpada iz Evrope, pominje se zvanično kod projekta za Hemijsko-termički tretman plastike koji je planiran u Vlasenici. Isti način nabavke sirovine koristio bi se u Gacku i Zvorniku. Kako i zašto da rešavamo problem otpada razvijenih zemaja, kada nismo u mogućnosti da nađemo pravo rešenje za svoj sopstveni? Građani nemaju poverenja u investiture ali ni institucije koje bi trebalo da kontrolišu rad ovih postrojenja. Većina opština koje se biraju za ove projektem nemaju nikakav sistem praćenja kvaliteta vazduha i spadaju u red nerazvijenih.

Nadamo se će nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, na kraju odbiti i projekate koji bi Vlasenicu, Gacko ili Zvornik, pretvorili u prestonicu otpada iz Evrope. Vlaseničani su već davno, uz podršku komšija iz okoline, u velikom broju poručili da je za njih Vlasenica vazdušna banja a verujemo da će i meštani Zvornika i Gacka poslati poruku da ne žele ovakve projekte u svom okruženju.

Izvor : https://www.capital.ba