Šta da očekuje 1676 poniženih građana Vlasenice?

Dana 10.03.2023.godine opštinski službenici su nakon dva sata ubjeđivanja, odbili da pečatiraju i zaprime, građansku inicijativu koja je sprovedena u Vlasenici zbog protivljenja građana otvaranju Objekta za hemijsko-termičku preradu plastičnog otpada. Zakon ovo djelo prepoznaje kao krivično iz čl. 158. Krivičnog zakonika Republike Srpske (“Sl. glasnik RS”, br. 64/2017, 104/2018 – odluka US,15/2021 i 89/2021) – “Povreda prava na podnošenje pravnog sredstva“.  Inicijativni odbor je bio primoran inicijativu i potpise poslati poštom, i dok čekamo odgovor opštinskih službi podijelićemo sa građanima naša očekivanja na ovakav razvoj događaja. 

Pravna borba tek predstoji, a šta dalje mogu da očekuju građani Vlasenice?

Po našem mišljenju, PRITISKE, UCJENE, OBEĆANJA DA ”TO NIJE OPASNO I DA EKO AKTIVISTI LAŽU”, PRIJETNJE TUŽBAMA, PRITISKE DA SE IZJASNE DA SU NATJERANI DA POTPIŠU INICIJATIVU, DA NISU ZNALI ŠTA POTPISUJU… To su sve oprobani recepti kojima se investitori ovakvih projekata služe. 

Mi smo na te recepte spremni. Nastavićemo da Vas obavještavamo o štetnosti ovog projekta. Nastavićemo da Vam nudimo pravnu podršku za sve probleme koje budete imali zbog svog potpisa na ovoj inicijativi i zbog svog građanskog prava koje ste iskoristili. Ostavljaćemo Vama i svim Vašim sugrađanima flajere sa istinitim informacijama o ovom projektu, pred kućama i na trotoarima. Sa Vama istinu dijelimo mi, a zbog toga će u policijsku stanicu pozivati Vas i Vaše sugrađane, članove inicijativnog odbora. Organizovaćemo i postavljanje bilborda gdje god nam se za to pruži prilika na regiji Birač. Pozivaćemo Vas da organizujete mirne građanske proteste. Pozivaćemo Vas da koristite svoje pravo da zovete inspekcijske službe za sve nezakonite radnje koje se odvijaju pred Vašim očima. Dijelićemo sa Vama sve korisne informacije da budete upoznati kako dalje da postupate sa opštinskim službama i koristite Vaša prava. Mi nećemo odustati i ostaćemo uz Vas dok Vlasenica ne postane  vazdušna banja kakvu zaslužujete. Ne odustajte ni vi od svog potpisa i od svog prava koje Vam je narušeno i poniženo u petak 10.03.2023.godine.