Savjeti za ponašanje na protestima

Na svakom građanskom protestu postoji mogućnost da se desi neki incident ili upotreba sile. U Vlasenici je planirano mirno građansko okupljanje, sa kratkim obraćanjem i šetnjom ali vrijedi da vas upozorimo na nekoliko taktika i predstavimo neka pravila ponašanja ako ipak nešto krene naopako.
Jedna od uobičajenih taktika za skretanje pažnje sa zahtjeva protesta su optužbe da demonstranti imaju kao jedini cilj “potkopati zakon i red” i “rušiti sistem”. Tim optužbama se nerijetko opravdava upotreba sile, kao i pisanje krivičnih naloga. Sa svim tim nastoje se uplašiti “obični” građani, a pokušava se i smanjiti broj učesnika u događaju.
Ovdje ćemo podijeliti nekoliko prijedloga kako bi se smanjile mogućnosti takvih događaja i dati nekoliko savijeta o tome što učiniti u takvom scenariju.
  1. Ne provocirajte jedni druge a ni pripadnike policijskih jedinica. Oni su tu da rade svoj posao i čak i ako se desi da nekim komentarom neko od njih izađe iz svojih profesionalnih okvira nemojte reagovati. Do cilja i do promjena se dolazi mirno i kada se stvori kritična masa koja je u Vlasenici već stvorena. Nikakav vid prepiranja sa službenim licima neće ostvariti Vaše ciljeve.
  2. Moguća je infiltracija provokatora u ovaj mirni protest i on ne smije nikako prerasti u nasilje i sukobe. Već je svima poznato da postoji grupa građana koji iz nekih svojih razloga podržavaju sporni projekat i to je njihovo pravo. Oni kao i Vi ne bi smjeli da ugrožavaju pravo onog drugog i ako uočite provokacije građana ili da neko od ubačenih “bojkotera” namjerno provocira policijske službenike, molimo vas da im se mirno obratite, zamolite da se smire i podsjetite ih da je to mirni protest. Zamolite i ljude koji vas okružuju da učine isto. Ako se neprimjereno ponašanje nastavi, zamolite prijatelje i ljude oko vas da ih okružite i postavite se između policije i ovih provokatora ili zamolite ljudi da se odmaknu i odvoje se od njih.Vi u Vlasenici znate jedni druge i ovaj projekat ne smije nikako preći u sukobe između vas, čak i ako ga neko podržava do te mjere da vas provocira.
  3. Ako hodate na početku kolone, poštujte planiranu stazu kretanja i redare koji vas okuržuju. Zapamtite da su poruka koju šaljete i zahtjevi protesta poenta Vašeg okupljanja. Ne dozvolite da se pojavi neodgovrno ponašanje i da se ta poruka izgubi. Sve što ste do sada uradili u akciji zabrane ovog projekta bilo je po zakonu i tako treba i da ostane.
Vaš skup će pratiti mediji i mnogi građani cijele Bosne i Hercegovine. Do sada su svi oni bili ponosni na Vaše zajedničko djelovanje neka tako i ostane i u budućnosti.
Mirno, po zakonu i kulturno do ostvarivanja ciljeva.
Za sve ostale nepravilnosti, moguće pritiske, pravnu pomoć, možete se obratiti nama.