Problemi odlaganja otpada u Poljskoj i BiH!

Da bi što bolje shvatili globalni problem otpada, kao i problem odnosa između bogatih i siromašnih zemalja, prenosimo Vam vijesti iz Poljske. Za ovu zemlju se vezuje planirano postrojenje u Vlasenici a mi smo se potrudili da ostvarimo kontakt i steknemo širu sliku o situaciji kod njih.

U Poljsku dolazi stotine hiljada tona smeća iz Velike Britanije, Češke i Italije. Velika Britanija je do blokade uvoza otpada u Kinu, u Poljsku slala 12000t otpada godišnje. Taj broj se nakon zabrane koju je uvela Kina 2018.godine, samo povećavao. U izvještaju svjetske banke iz 2018.godine  stoji podatak da se preko 90% otpada odlaže u zemlje sa niskim prihodima a samo 10% zaista se reciklira. Ako ste se do sada pitali, kako su neke zemlje tako čiste a neke zagađene, to je odgovor.

U Bazelskoj konvenciji koja reguliše prekogranično kretanje otpada, stoji da zemlje imaju pravo da uvedu zabranu uvoza otpada. Nakon što je to uradila Kina, zemlje poput Malezije, Vijetnama, Indije, Turske i Poljske postale su njegovi najveći uvoznici. Nakon ovog poteza Pekinga, Poljska je postala jedan od najvećih uvoznika britanskog otpada.

Ko bi kontrolisao šta stiže u Vlasenicu kada se jednoj EU državi desi da zaprimi lažno označen otpad?

Gdje počinje biznis i veliki novac, tu su i problemi. Tako je nekoliko britanskih kompanija pod istragom zbog slanja lažno označenog otpada u Poljsku. Poljski inspektori su prije nekoliko godina otkrili 45 kontejnera od plastike koja se navodno može reciklirati napunjenih kutijama, metalnim konzervama, ambalažom za deterdžente i motornim uljem. To su upravo scene na koje smo upozoravali predhodnih nedelja. Izazova je mnogo a mogućnost kontrole u Bosni i Hercegovini veoma je upitna. U Poljskoj se izazovi odnose uglavnom na nedostatak sposobnosti poljskih proizvođača otpada da sortiraju i isporučuju kvalitetan otpad, u kombinaciji s cijenama i političkom voljom. Ovi faktori su učinili Poljsku zemljom koja prima evropski otpad i dobila je nadimak „Evropska Kina“.

Znači li to da nekoliko godina kasnije, BiH postaje ,,Poljska Kina”?

Dok se u Poljskoj dešavaju masovna hapšenja osoba povezanih sa ,,otpadnom mafijom” kod nas se ova prljava industrija nastoji pokazati kao čista i ekološka. Poljski inspektori razotkrivaju ilegalne deponije, skladišta otpada u napuštenim halama i rudnicima, sve to u blizini naseljenih mjesta.

“Radi se o ogromnim količinama toksičnog otpada. Način njihovog skladištenja predstavljao je stvarnu prijetnju životu i zdravlju i prirodnom okolišu”, rekao je glasnogovornik Ureda regionalnog tužilaštva u Katowicama.

U ovoj zemlji se vodi mnogo sudskih postupaka zbog ilegalnog otlaganja otpada. Veliki broj njih je međunarodnog karaktera. Sve se dešavalo stanovništvu pred očima a posledice nepažnje i ignorisanja,  po zdravlje i ekonomiju su nesagledive.

Izvor : https://www.obserwatorfinansowy.pl/in-english/business/polands-waste-disposal-a-burning-issue/