Politika i Eko aktivisti Vlasenica

Naša neformalna grupa je počela sa djelovanjem nakon saznanja da se u Vlasenici planira postrojenje za hemijsko-termički tretman 288 tona plastike dnevno. Saznali smo, informisali se, vidjeli da niko prije nas nije reagovao i počeli sa djelovanjem. To nije ništa novo, u našoj zemlji ima bezbroj primjera samo-organizovanja građana po pitanju borbe za rijeku, park, šumu i vazduh… Tamo gdje zakažu institucije reaguju građani! Nažalost, kod nas su institucije politika, a politika uvijek isprepletena sa problemima okoliša. Mi se politikom ne bavimo ali se ona počela baviti nama onog momenta kada su naše opštinske institucije prihvatile sporni projekat. U drugim opštinama je građanima dato pravo da se bar izjasne o tome.

Borićemo se svim dostupnim pravnim sredstvima (a miran protest i inicijativa su naše građansko pravo) za zdravu i čistu životnu sredinu naše Vlasenice i regije. Nismo ni aktivni, ni pasivni, bivši a ni sadašnji politički subjekti. Ova borba nema ni političko ni vijersko opredjeljenje. Prihvatamo svakog ko misli da treba da radimo na zaštiti zdrave Vlasenice i okoline, a takvih je mnogo i hvala im na velikoj podršci koju dobijamo svaki dan. Ta podrška je na dobrovoljnoj bazi i u skladu sa ličnim mišljenjem o ovoj temi. 

Dokazali smo i dokazivaćemo da je ovo postrojenje štetno. Čvrsto stojimo pri stavu da je Vlasenica mjesto gdje treba da se razvija turizam i poljoprivreda. Ako neko i želi da se bavi plastičnim otpadom, podržavamo mišljenje profesorice Đorđević, da to treba da bude naša lokalna plastika u sistemu cirkularne ekonomije u malim količinama i da se od nje ponovo pravi – plastika! Ovde se ne radi o riješavanju problema našeg otpada ni o cirkularnoj ekonomiji niti postoji jedna stavka u ovom postrojenju koja je dobra za nas. Ovde se planira hemijski tretman nekoliko stotina tona dnevno, plastike uvezene iz Evrope koja će završiti na našim prepunim deponijama, u našim pećima a nus proizvodi na našoj zemlji. Podržavali ili ne podržavali bilo koju politiku, ovo je štetno za sve! 

Mi znamo da ima građana koji ćute, ali znamo šta i oni misle o ovom postrojenju, kao i da se nadaju da se ovo postrojenje neće otvoriti i da će to ”neko već riješiti”. Ali isto tako treba da znaju, da neće ni jedan profesor ni moćna osoba iz inostranstva doći da pukne prstima i ukine planirano štetno postrojenje. Dovoljno je samo pogledati  kako su to riješili ljudi u drugim opštinama.

ZAJEDNO mještani i komšije! Tema mogućeg uništavanja našeg vazduha i zemlje je iznad svih politika i podjela.

Politike dođu prođu, svašta smo svi mi u Vlasenici doživjeli i preživjeli. A kada prođu politike, ostajemo mi i naša zemlja. Svaka politika do sad, nam je svima, ostavila bar zemlju da možemo da nastaviti živjeti.