Oslobođena straha Vlasenica je rekla NE tretmanu evropskog smeća!

Još jednom se zahvaljujemo svim građanima na podršci kako na inicijativi tako i na skupu u subotu. Pravnu borbu za inicijativu koju je Opština odbila, nastavljamo i obavještavaćemo Vas o njoj.  Vaša brojnost i hrabrost u subotu, odjeknula je u zemlji a i šire. Hvala i što niste poklekli pred pritiscima, provokacijama i svima teškim temama koje su se kroz Vlasenicu provlačile u danima pred ovo okupljanje. 

Mi ćemo i dalje podsjećati da ova tema nema veze sa politikom mada nam se to pokušavalo prišiti na sve moguće načine. Pogotovo nema veze sa dosadašnjim ratovima jer je uvoz i prerada otpada u Vlasenici, novo moguće ali nepovratno uništavanje i stradanje. Iz ratova smo izlazili oštećeni svi, ali ako pristanemo i prihvatimo da budemo odlagalište smeća iz razvijenih zemalja, nazad nema. Ni popravnog nema. Jer ako izgubimo kvalitetnu zemlju, vazduh i vodu, neće nam ništa značiti ko je u kojoj stranci i ko koje ime nosi. Objekat za preradu uvezene plastike, sporna Studija uticaja na životnu sredinu, sakrivena Javna rasprava i odbijena peticija, jedine su teme zbog koje smo vas sve okupili. I zbog kojih ćemo Vas okupljati opet ako bude potrebno.

Jer ne želimo objekat za hemijsko-termičku preradu plastike!

MI smo rekli NE.

Vlasenica treba biti mjesto života i dostojanstvenog rada, mjesto u kojem ćemo odgajati djecu, saditi voćke i uzgajati povrće, gdje ćemo uživati u mirisu vjetra s Javora. Oni koji bi da rasprodaju nas, naše zdravlje i zdravlje naše djece – ne smiju odlučivati o našoj sudbini. O Vlasenici odlučujemo MI i MI smo rekli NE uvezenom otpadu. Imamo i previše svog otpada koji pliva našim rijekama i gori na divljim  deponijama. Naša borba se nastavlja. U toj borbi pridružili su nam se dobri ljudi iz cijele zemlje i regiona, borci za prirodu i ljude, naše komšije. Ponosni smo što su stali s nama, rame uz rame. Borba za vazduh, vodu, zemlju zajednička je svim narodima planete Zemlje.

Snaga je u nama!