Nismo znali!

U Opštini Vlasenica je, dana 16.10.2020.godine održana Javna rasprava na temu : Nacrt studije uticija na životnu sredinu za postrojenje hemijsko-termičkog tretmana otpadne plastike dnevnog kapaciteta 288tona.

Rasprava je bila sve samo ne javna!

Održana je u vrijeme pandemije, kada su građanima bila nametnuta ograničenja okupljanja i kretanja. Da bi saznali za ovaj događaj, trebalo je redovno provjeravati oglasnu tablu ili web stranicu Opštine, što je u vrijeme virusa korona bila većini građana poslednja misao.

Zbog toga, smatramo da građani nisu adekvatno informisani o planiranom postrojenju, čiji eventualni rad se veoma tiče svih, a ni obavješteni i da je vrijeme održavanja Javne rasprave potpuno neadekvatno.

Ipak na ovoj raspravi su učestvovali predstavnici ,,Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinu i ekologiju Republike Srpske kao i predstavnici firme ,,Ecoplast” i zaposleni u Opštinskoj upravi.

Svi osim zaineresovanih građana Vlasenice, kojih bi bilo da su znali. Zašto je Javna rasprava pošla kako je prošla i ako je pomenuto postrojenje dobro za lokalnu zajednicu, zašto većina stanovnika Vlasenice ni okolnih Opština ne zna ništa o njemu, za sada je enigma. Kako je većina za ovo saznala putem društvenih mreža, krenuli smo u zajedničku akciju prikupljanja informacija.

Tako smo iz dokumenta Studija uticaja na životnu sredinu, koji j dostupan na internetu, saznali da je planirano tretiranje 288tona otpadne plastike evropskog i domaćeg porjekla, da nije pravilno urađena analiza postojećeg stanja životne sredine, da ima prijetnji po zdravlje stanovništva koje mada šturo opisane, bude sumnju i otvaraju pitanja koja bi sigurno postavili da smo znali za Javnu raspravu. Iz ovog dokumenta smo saznali i da može doći do pogoršanja kvaliteta zemljišta kao i njegovog zagađenja. Takođe smo primjetili da nema postupaka sagorijevanja ni emisija putem dimnjaka ali da su obavezna mjerenja emisija u vazduh na izvodu iz dimnjaka dva puta godišnje

Da li ima ili nema dimnjaka, nije ni važno

Aktivisti iz naše a i okolnih opština, ne žele ovo postrojenje u Vlasenici. Ne zbog manjkave Studije uticaja na životnu sredinu, iz nje nam je jasno da ni oni koji su je pisali nisu sigurni kakav uticaj bi ovo postrojenje imalo na nas. Ne želimo je jer kao i većina evropskih aktivista i naučnika, smatramo da je ovaj vid tretmana plastike zastareo, štetan po klimu i naše zdravlja.

 

IZVORI : Studija uticaja na životnu sredinu za objekte za hemijsko-termičku preradu otpadne plastike (pretvaranje kataličkim postupkom u polimerni vosak) dnevnog kapaciteta 288 tona