Kako nas smeće spaja?

Od kada smo se počeli baviti temom Objekta za hemijsko-termičku preradu plastike u Vlasenici, ukazivali smo često na domaći problem upravljanja otpadom. Tema je veoma povezana, jer se u spornoj Studiji uticaja na životnu sredinu, navodi da bi ovaj objekat koristio kao sirovinu otpad uvezen iz zemalja Evropske unije ali i domaći. Kako i na koji način bi se koristila domaća sirovina nigdje nije objašnjeno ni isplanirano. Što navodi na samo jednu mogućnost a to je da poenta cijelog ovog postrojenja može lako biti upravo uvoz i trgovina otpadom koji je u svijetu veoma unosan biznis a često praćen protivzakonitim aktivnostima.

A u međuvremenu, niko od institucija se ne bavi ozbiljno našim otpadom niti se o tome dovoljno priča. Mi ovoj temi konstantno nazadujemo, sa sve većim brojem ilegalnih deponija a postavlja se pitanje koliko legalnih, zapravo spada u red sanitanih.

Na primjeru mnogih opština i gradova, uočljivo je čak i opšte poznato, postajanje i po nekoliko ilegalnih deponija. Tome svakako doprinose i navike stanovništa ali i opšti haos i nestručno vođenje preduzeća zaduženih za opravljanje otpadom. Na području naše regije samo JP ,,Regionalna deponija“ doo Zvornik posjeduje potrebne dozvole za deponovanje otpada, izdate od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinu i ekologiju. Odlaganje otpada mimo regionalne deponije, koja prema dostupnim informacijama ima status sanitarne, u suprotnosti je sa zakonom.

U međuvremenu ilegalna deponija u Dragasevcu samo raste a prema pisanju neformalnih grupa građana, deponija u Karakaju takođe.

Šta se zapravo dešava?
Ilegalna deponija Dragasevac

Postoje osnovane sumnje građana, da lokalna komunalna preduzeća često radi uštede, otpad odlažu upravo na ilegalne deponije. U Karakaju je situacija jednako kritična kao i u Dragasevcu jer se radi o deponijama koje se pojavljuju na mjestima gdje se takođe ilegalno vrši iskopavanje šljunka! Nemoguće je i zamisliti da se tako nešto desi u bilo kojoj civilizovanoj i razvijenoj zemlji!

Dupli ekocid u Karakaju!

U Zvorniku postoji grupa građana koji se bore protiv ekološke katastrofe ali stanovništvo još uvijek nije dovoljno svjesno da prvo shvati pa onda podigne glas protiv ovih nezakonitih aktivnosti. Reaguje se tek kada dođe do moguće katastrofe pred vratima, kao u slučaju Vlasenice i hemijsko-termičke obrade plastike. Zbog toga smatramo da je neophodno uvezivanje ovih grupa i da se glas savjesnih čuje što glasnije.

Mi ćemo o ovim temama nastaviti pisati i ukazivaćemo na sulude ideje, nefunkcionisanje institucija, nerad, nestručnost i nebrigu. U svemu ovome, smatramo da je potrebno i ključno podići svijest stanovništva da se sa otpadom ne može postupati ovako kako smo navikli. Ključna uloga bi trebala biti na institucijama koje za sada ne zanima ili možda čak i nemaju potrebne kompetencije za posao koji obavljaju. Možda… 😉