Britanci traže zabranu spalionica a mi da uvozimo te tehnologije

Kao dio demonstracija za Dan planete Zemlje, aktivisti u Ujedinjenom Kraljevstvu su predali  vladi akcioni plan od 10 tačaka za postepeno ukidanje spaljivanja otpada i ubrzanje tranzicije ka cirkularnoj ekonomiji.

O cirkularnoj ekonomiji smo i mi pisali na početku našeg angažovanja. Da se objekat termičke obrade plastike u Vlasenici bavi problemom domaćeg otpada, u sistemu cirkularne ekonomije, ovih problema ne bismo imali. Ali taj sistem još uvijek ne postoji kod nas. Od cirkularne ekonomije smo mnogo daleko, sve dok imamo divlje deponije kojima trujemo sami sebe.

Akcioni plan aktivista iz UK, naveden u pismu upućenom premijeru Rishiju Sunaku, potpisali su Extinction Rebellion, Greenpeace, UK Without Incineration Network (UKWIN) i XR Zero Waste. Koalicija traži od premijera da radi sa svim vladinim odjelima kako bi doveo do niza promjena politike, uključujući “trenutni moratorijum za sprječavanje bilo kakvih novih šema spaljivanja”.

U planu se navodi da su spalionice „nametnute zajednicama protiv njihove volje, narušavajući njihov kvalitet vazduha bez njihovog pristanka“ i da je veća verovatnoća da će se ta postrojenja „izgraditi u siromašnijim područjima i u područjima sa većom rasnom i etničkom raznolikošću.”

Aktivisti pozivaju vladu da pojača napore u praćenju i smanjenju zagađenja od spaljivanja, uključujući nenajavljene inspekcije, češći nadzor dioksina, strožija ograničenja emisija i povećanje sredstava za provedbu.

Takođe traže od vlade da pojača napore u praćenju i smanjenju zagađenja od spaljivanja, uključujući nenajavljene inspekcije, češći nadzor dioksina, strožija ograničenja emisija i povećanje sredstava za provedbu.

Komentarišući pismo, nacionalni koordinator UKWIN-a, Shlomo Dowen, rekao je: „Vlada treba da odgovori na klimatske vanredne situacije tako što će odmah preduzeti mere, jer nema budućnosti u spaljivanju našeg izlaza iz prekomerne potrošnje.”

„Velika Britanija već pati od previše spalionica otpada koje ispuštaju CO2 koji pogoršava klimatske promjene i zagađivače koji štete našem kvalitetu zraka. Spriječiti izgradnju i rad još većeg broja spalionica nije veliki zahtjev. To je najmanje što vlada može učiniti da nam pomogne na putu ka nultom otpadu i kružnoj ekonomiji.”

Ilegalna deponija Dragasevac, Vlasenica

A političari, vode politiku pa tako Lee Marshall, direktor za politiku i vanjske poslove, CIWM (Chartered Institution of Wastes Management), komentariše : „CIWM razumije želju da se ubrza prelazak na cirkularnu ekonomiju, a to je nešto na čemu sama institucija naporno radi. Kao što smo se udaljili od odlaganja otpada na deponijama, s vremenom ćemo popraviti i reciklirati više resursa.“

Pravdajući postrojenja za spaljivanje otpada, proizvodnjom energije, električne i toplotne, vlada Ujedinjenog Kraljevstva ipak razumije potrebu prevazilaženja ove štetne industrije.

Britanci su davno napustili sistem odlaganja otpada na deponijama, razvijali su i usavršavali tehnologije spaljivanja otpada kako bi obezbjedili električnu i toplotnu energiju. Mi svoj otpad i dalje odlažemo na divlje deponije koje gore i truju nas. Da uvozimo otpad i Poljske i prerađujemo ga po tehnologijama koje se iz Evrope izbaciju, čini se kao suluda ideja samo-uništavanja.

Izvor : www.circularonline.co.uk