Bez zdrave životne sredine nema budućnosti

U proteklom periodu smo se potrudili da podjelimo sa vama  informacije koje smo smatrali bitnim a koje niste imali priliku da čujete o Objektu za hemijsko-termičku preradu otpadne plastike. Saznali ste da Studija uticaja na životnu sredinu obiluje nepravilnostima i da je Javna rasprava na temu ovog objekta bila tu u vašoj opštini. Da se objekat formalno ne zove spalionica ali da se planirani postupak zakonski smatra insineracijom. Podsjetili smo vas na nekadašnju fabriku koja je hranila mnogo porodica u cijeloj regiji. Saznali ste da profesori koju su učestvovali u izradi Studije, posve drugo pišu u svojim naučnim radovima. Podjelili smo sa vama primjedbe koje su na Studiju imala različita ministarstva. Stupili smo u kontakt sa stručnjacima iz Poljske jer se za ovu zemlju vezuje i postrojenje i sirovina koja je planirana u Vlasenici. Prenosili smo vam naša i mišljenja naših stručnjaka iz ove oblasti. Predstavili smo vam moguće rizike u sastavu ovog otpada…

Miran građanski protest jer bez zdrave životne sredine nema budučnosti

Sa tom akcijom ćemo nastaviti ali ćemo sada iskoristit priliku da vas obavjestimo o još jednom načinu borbe za Vaša prava. Pored građanske inicijative, koja je prošla veoma uspješno zahvaljujući, kako članovima inicijativnog odbora tako i svim građanima Vlasenice, MIRNI GRAĐANSKI PROTESTI su jedan od načina da pokažete Vašu volju i mišljenje. 

Taj protest treba da bude mirna, građanska, porodična šetnja i da takva bude poruka koju šaljete. Sve što su Vaši sugrađani do sada uradili u ovoj inicijativi, bilo je poštujući pravila, statut opštine i zakon. U skladu sa tim, pozivamo Vas da i dalje svi djelujete. Inicijativa je bila uspješna upravo zato što ste u nju ušli U SKLADU SA ZAKONOM, ZAJEDNO, GRAĐANSKI, BEZ PODJELA  i međusobnog prozivanja. Grupa nezavisnih stručnjaka i profesora će davati i dalje svoja mišljenja i pomagati vam u ovoj borbi ali glavna uloga je i dalje na građanima Vlasenice. Vrijeme u kom se našla ova Vaša borba nije lako, ali očuvanje zdrave životne sredine za koju se borite, vrijedno je svakog truda.

U narednom periodu ćemo dijeliti sa vama savjete, pravila ponašanja i informacije vezane za održavanje protesta.